Suradnja roditelja i vrtića = USPJEH

Kako uz roditelje pripremamo djecu za vrtić?

Kako odabrati pravi vrtić?

Izbor kvalitetnog vrtića prvi je i najvažniji korak.

Saznajte više

Priprema za vrtić

Prvi je korak pozitivan odnos roditelja prema vrtiću

Saznajte više

Proces prilagodbe

Kako djetetu olakšati početak i prilagodbu

Saznajte više

Prvi dan u vrtiću

Kako se pripremiti za prvi dan i što ponijeti.

Saznajte više

Zašto nam je važna ovakva suradnja?

U svom radu posebnu važnost pridajemo odnosu suradnji između roditelja i odgojitelja. U tom ranom, osjetljivom razdoblju za razvoj djeteta, vrlo je bitno da roditelji i odgajatelji uspostave kvalitetnu suradnju i otvorenu komunikaciju radi što boljeg ostvarivanja odgojno-obrazovnog procesa. Budući da djeca najbolje uče sudjelovanjem u aktivnostima a ne samo promatranjem, učenje treba uvijek biti zabavno i ostati igra.

KAKO ODABRATI PRAVI VRTIĆ?

Važna stvar koju treba imati na umu prilikom potrage za vrtićem je da u vrtiću ne treba tražiti zamjenu za roditeljski dom, ali treba potražiti vrtić u kojem vlada topla obiteljska atmosfera koja će djetetu ulijevati povjerenje te mu omogućiti da se osjeća sigurno i zaštićeno kao i u vlastitom domu.

Nakon što ste izbor vrtića suzili, vrijeme je da istražite neke od važnih preduvjeta za sretno odrastanje, pri tom treba pripaziti na nekoliko stvari koje će vam pomoći pri odabiru.

 • Posjeduje li rješenje od Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport za rad?
 • Posjeduje li vrtić suglasnost Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta za program?
 • Posjeduje li vrtić vlastitu kuhinju ili koristi usluge cateringa nekog restorana?
 • Provjeriti opremljenost vrtića – kakav je prostor dnevnog boravka?
 • Ima li adekvatan sanitarni čvor, dovoljno didaktičkog materijala, osigurane krevetiće za spavanje?
 • Nudi li vrtić neke dodatne programe kao što su strani jezici, sportske grupe i slično?
 • Posjeduje li vrtić vlastiti prostor za boravak na zraku?
 • Koliko je igralište sigurno i ograđeno? Ima li sadržaja za igre na otvorenom i koliko je to često u programu?
 • Kakva je suradnja s roditeljima - roditeljski sastanci, radionice ili individualni razgovori?

PRILAGODBA DJETETA NA NOVO OKRUŽENJE

Odabrali ste vrtić za svoje dijete, upisali ste ga na listu i dobili mjesto koje ste željeli, no time vaše brige nisu završile. Pred vama je period prilagodbe koja, ovisno o nizu čimbenika (dob djeteta, osobnost djeteta, redovitost dolazaka u vrtić, odnos između roditelja i djeteta kao i spremnost roditelja na odvajanje od djeteta).

Dijete koje prolazi kroz prilagodbu svoje će nezadovoljstvo pokazivati na način koji mnogi roditelji teško prihvaćaju kao normalnu reakciju na razdvajanje.

 • Djeca različito reagiraju na razdvajanje

  Dijete će možda plakati, vikati, grčevito se držati za roditelja, odbijati kontakt sa odgojiteljima.
 • Različito trajanje prilagodbe

  Trajanje prilagodbe je vrlo individualno i razlikuje se od djeteta do djeteta te se tako treba i promatrati.
 • Mogući problemi

  Mogu se pojaviti i prolazne promjene u ponašanju kao što su razdražljivost, nemiran san i slično
 • Ne reagiraju sva djeca jednako

  Neka djeca već u samom početku rado i bez teškoća ostaju u vrtiću, a problem se može pojaviti kasnije.

KAKO PRIPREMITI DIJETE NA ODLAZAK U VRTIĆ?

Priprema djeteta na vrtić vrlo je važna i uvelike može olakšati osjetljivo vrijeme prilagodbe. Prvi je korak pozitivan odnos roditelja prema vrtiću. Starija djeca vas razumiju, a oni najmanji itekako osjete kada ste napeti i nesigurni, stoga je važno da vrtić uvijek spominjete s veseljem te da u razgovoru o vrtiću potičete dobro raspoloženje.

Kako bi prilagodba protekla što bezbolnije postoji još niz aktivnosti koje možete provoditi sa svojim mališanom koje će njega, ali i vas pripremiti za sljedeće veliko razdoblje u vašim životima.

 • Učenje rutine

  Pokušajte dijete naviknuti na dnevni ritam kakav će imati u vrtiću (doručkujte i ručajte svakoga dana u isto vrijeme, nakon ručka pripremite se za poslijepodnevni odmor).
 • Igra s djecom

  Povedite dijete u igraonicu, neka provede neko vrijeme u igri s drugom djecom koju ne poznaje i potičite takvu igru.
 • Promjena

  Ne planirajte neke druge velike promjene u djetetovom životu u vrijeme kada prvi put polazi u vrtić (odvikavanje od pelene, dude, selidba), kako djetetu ne bi nametnuli pritisak
 • Vrtićko igralište

  Odlazak u gradski park zamijenite igrom na vrtićkom igralištu, usmjeravajte djetetovu pažnju na veselu igru druge djece.
 • Zajednička kupnja

  Zajednički otiđite u kupnju svega što će mu biti potrebno za vrtić - papuče, pidžama, ruksak i učinite od toga zabavno druženje i provođenje vremena s djetetom.
 • Vesele vijesti

  Radosno mu ispričajte kako će uskoro i ono ići u vrtić i stvarajte djetetu pozitivnu sliku o novom okruženju u kojem će biti

STIGAO JE PRVI DAN U VRTIĆU!

Dan polaska u dječji vrtić dočekali ste manje-više spremni i uvjereni kako ste vaše dijete pripremili za ono što ga očekuje te da neće biti nikakvih problema. Ipak treba imati na umu da je sve što ste do sada učinili tek početak. Dijete će prihvatiti svaku novonastalu situaciju ako je u blizini roditelj ili neka druga, djetetu draga osoba. No sada će se naći u posve novom okruženju, s nepoznatim ljudima oko sebe.

Imajte strpljenja i u ovom osjetljivom razdoblju pružajte svom djetetu puno ljubavi i pažnje. Sav uložen trud isplatiti će vam se onoga dana kad će vaše dijete s osmjehom na licu iščekivati trenutak odlaska u vrtić.

 • Upoznajte prostor

  Zajedno upoznajte prostor, djecu, odgajatelje. Poigrajte se sa nekom od vrtićkih igračaka, pokažite da vam je ugodno u ovom prostoru.
 • Dolazak i opraštanje

  Provjerite je li djetetu opraštanje s ocem, bakom, tetom lakše nego opraštanje s majkom te pokušajte omogućiti djetetu da ga neko vrijeme u vrtić dovodi netko od njih.
 • Postepena prilagodba

  Omogućite postepenu prilagodbu prva dva tjedna u dogovoru s odgojiteljima (ostajanje u vrtiću sat vremena, zatim dva sata, zatim ostajanje na ručku).
 • Pozitivan stav i rutina

  Nemojte mu pokazati koliko vas njegove suze uznemiruju već zadržite vedro lice i pozitivan stav. Nastojite biti što redovitiji u odlascima u vrtić kako bi dijete stvorilo rutinu i sigurnost.
 • Nikad bez pozdrava

  Ne odlazite bez pozdrava, dijete bi se moglo osjećati napušteno, javite mu se pri odlasku i naglasite kako ćete doći po njega.
 • Nemojte kasniti

  Dolazite po njega bez kašnjenja u približno isto vrijeme svakoga dana jer na taj način dijete stvara povjerenje i neće se osjećati ostavljeno na novom mjestu.

Što ponijeti prvi dan u vrtiću?

- Papuče i rezervnu odjeću
- Četkicu i pastu za zube (samo djeca od 2 – 7 godina)
- Pelene i kremu za guzu
- Pidžamu
- Ponesite djetetovu omiljenu igračku (dekicu, krpicu, dudu varalicu....), kako bi dijete imalo nešto što će ga podsjećati na roditeljski dom.

Papuče, cipelice, bočice i rezervnu odjeću obilježite djetetovim imenom i prezimenom, odnosno inicijalima.

Ovo su samo neki od prijedloga za što uspješniju adaptaciju, a ako imate bilo kakvih dodatnih pitanja slobodno nam se obratite

Zanima Vas više? Pošaljite nam upit.


 • Molimo označite drvo
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
X