Djeca uče i kod kuće

Ovih dana vam svima, vjerujem, malo teže pada ostanak kod kuće s djecom, pogotovo imajući u vidu da je kretanje jedno od osnovnih potreba djece. Svjesni smo nezavidne situacije koja vam ne dopušta boravak na otvorenom s vašom djecom.

No, to nipošto ne znači da vrijeme provedeno s djecom kod kuće ne može biti produktivno i iskorišteno na kvalitetan način. Za početak djecu možete uključiti u svakodnevnu rutinu spremanja i kuhanja u okviru njihovih interesa i sposobnosti sudjelovanja.

odgoj za buduć6

Djeci ste važniji vi od igračaka. Potičite ih na sudjelovanje i pohvalite jer se dijete na taj način osjeća ponosno jer radi nešto važno i zabavno s roditeljem. Dodijelite im kućanske zadatke prilagođene uzrastu.

Također, postoje i mnogobrojne pokretne aktivnosti koje možete provoditi u udobnosti vašeg doma. Započnite dan uz jutarnje razgibavanje! Ne dopustite da djeca osjete vaše brige. Upalite veselu glazbu koja djecu potiče na brzo kretanje, plešite zajedno s njima!

Možete igrati igre skrivača kao i igru „ toplo – hladno“ sa skrivanjem stvari po kući. Ne smijemo zaboraviti ni igre pantomime te raznovrsne društvene igre u kojima može sudjelovati cijela obitelj.

Poželjno je da se uključite i u simboličke igre (igre uloga) za koje vam gotovo i nisu potrebne klasične igračke. To npr. može biti igra restorana u kojoj je dijete kuhar, a vi gost, igra liječnika, učitelja i sl. S djecom možete sudjelovati i u konstruktivnim igrama kao što je zajedničko građenje „ logora“ u sobi od plahti ili gradnja „dvorca“ od papirnatih tuljaka ili ambalaža od mlijeka.

I na kraju, pitate se što djeca uče putem navedenih aktivnosti?

Uče se emocionalno izražavati, razvijaju logičko mišljenje (konstruktivne igre), samokontrolu (igre s pravilima), maštu (putem zajedničkog smišljanja priča), te mnoštvo drugo korisnih stvari.

I za kraj, potičem vas da budete uzor svojoj djeci jer ste im upravo vi model ponašanja i trenutno centar njihovog malenog svijeta!

Toliko od mene za sada, dragi moji, nadam se da se vidimo uskoro, šaljemo pozdrave i poljupce za naše Leptiriće, ostanite pozitivni (samo ne na Covid-19) ;-)

Ana Štokić, odgojiteljica

X