Dnevna rutina – zašto je djeci, a i roditeljima važna?

Uspostavljanje određene dnevne rutine veliki je izazov, no uspjeh u istome pokazuju mnogostruke dobrobiti.

Rutina označava predvidljiv način, odnosno poznati slijed aktivnosti –  možemo prilagoditi vlastita očekivanja i  lakše se za njih pripremiti. Iako se nama odraslima može činiti da je rutina dosadna, djeci je iznimno važna jer stvara osjećaj sigurnosti i ugode. Kada se osjećaju sigurno u svom okruženju, djeca istražuju, otkrivaju i stječu nova iskustva pomoću kojih kreiraju vlastita znanja i razvijaju određene vještine.

Važno je naglasiti kako se rutinom stvaraju određene granice koje su djeci iznimno važne, no također, djeca unutar tih granica trebaju imati određenu fleksibilnost  – pravo na odabir. Primjerice, za doručak djetetu ponudite kruh sa sirnim namazom ili mlijeko s pahuljicama (djeci ponudite dvije opcije koje su vama iz opravdanih razloga prihvatljive). Na taj način osiguravamo djetetu slobodu izbora u za njih pažljivo strukturiranoj okolini.

Postavljanje rutine mora biti rezultat dogovora djeteta i roditelja – samo tako je prihvatljiva svima. Kako s djetetom dogovoriti dnevnu rutinu?

Prijedlog:

Prihvatite djetetov način učenja i spoznavanja svijeta oko sebe –kroz igru, te si dodijelite ulogu: pozovite dijete na sastanak na kojem trebate zajedno donesti važne odluke. Kako bi upotpunili dojam i obogatili igru, upotrijebiti određene rekvizite – rokovnik, bilježnica, blok, olovke, torba…i sl. Sjednite za stol i objasnite zašto je ovaj sastanak važan te kako očekujete zajednička rješenja. Pokažite  im zidni sat, a potom papirnati tanjur (može biti i okruglo izrezani karton) te zajedno ucrtajte brojke, a potom prikvačite kazaljke.

11

 

Dogovorite redoslijed aktivnosti tijekom dana, npr. buđenje, doručak, igra, boravak na zraku, ručak, popodnevni odmor,…te ih označite određenom bojom na satu te pridružene aktivnosti na komadima papira.

22

 

Isto možete dogovoriti i uz korištenje slikovnog prikaza, bez upotrebe sata (primjerenije za mlađu dob.)

33

Mnogobrojne su mogućnosti, budite kreativni s djecom pri odabiru vizualnog označavanja dnevne rutine.

44

Osim rutine, dijete će razviti osjećaj za vrijeme. Kada shvati kako se svakodnevne životne aktivnosti odvijaju u određenim vremenskim razmacima, lakše ćete moću razgovarati i o prošlim i budućim događajima.

I za kraj, rutina je djeci jako važna no ona ne treba sprječavati dijete u spontanom spoznavanju svijeta oko sebe kao ni sprječavati nove prilike za stjecanje iskustva.

Maja Račić, pedagog

X