Granice u odgoju

Djeci trebaju roditelji da ih vode kako bi se lakše i bolje snalazila u životu pred njima. Trebaju im roditelji koji šalju jasne signale.

Mnogi odrasli uopće nisu svjesni ni vlastitih potreba i granica i tek ih sami moraju naučiti postaviti. Djeca ionako uče najviše kroz ponašanje roditelja – kao i kroz njihov međusobni odnos – a ne kroz mudre odgojne mjere ili općenite upute roditelja i odgojitelja što je u redu a što nije. Kako raste, dijete ima sve veću potrebu za istraživanjem okoline, izražavanjem svojega „ja“. Dobro postavljene granice trebaju uvažavati potrebe i roditelja i djeteta, a treba ih postaviti prije nego što problem uopće nastane ili se zakomplicira odnos s djetetom.

 Granice su najdjelotvornije kada se postavljaju u atmosferi ljubavi, prihvaćanja i međusobnog poštivanja.Čvrsto „ne“ roditelja može kod djeteta izazvati ljutnju, bijes, protest, no to je „ne“ potrebno kako bi ga zaštitili i podučili, jer postavljajući jasne granice zapravo pokazujete ljubav i želju da djetetu osigurate sigurnu okolinu, da ga naučite pravilima ponašanja, uspostavljanju odnosa s drugim ljudima. Važno je da roditelji otvoreno izražavaju svoje osjećaje i potrebe jer tako dijete uči zauzeti se za sebe. Međutim, često roditelji popuste djetetovom pritisku pa ne budu dosljedni. To je pozivnica djetetu da nastavi s neprihvatljivim ponašanjem i pokazatelj da roditelj ne misli ono što govori i ne govori ono što misli te da je u redu da ne poštuje granice koje je roditelj postavio. Ipak u postavljanju granica dosljednost i jest jako bitna stavka. Jer bez toga će se i dijete i roditelji osjećati izgubljeno i zbunjeno i sve će se činiti kao u začaranom krugu. Zato je važno držati se postavljenih granica i biti strpljiv  u dosljednosti istih. Također važno je dopustiti djetetu  da iskusi posljedice svojih pogrešaka, da uči preuzeti odgovornost za svoje ponašanje te ga treba ohrabriti u samostalnom ponašanju sukladno njegovoj dobi. Ono što dijete treba je doživjeti pozitivne i negativne posljedice u sigurnom okruženju roditeljske ljubavi.

Sara Čvorišćec, odgojiteljica

 Literatura:         JesperJuul: ˝Znati reći ˝ne˝ mirne savjesti˝

                               JesperJuul: ˝Sačuvati ljubav˝

                               JesperJuul: ˝Kako biti vođa vučjeg čopora˝

X